IT & Telecom

Contactless Biometrics Technology Market Segmentation by Component (Hardware, Software, and Services); by Application (Identity Verification, Payments & Transactions, and Access Control); and by End User (Government, Banking & Finance, Consumer Electronics, Healthcare, Transport & Logistics, Defense & Security, and Others) – Global Demand Analysis & Opportunity Outlook 2031

Buy Now

Preview Analysis

Request Insights
Inflation and Looming Recession to Haunt Businesses:

In 2022 & 2023, market players expected to sail in rough waters; might incur losses due to huge gap in currency translation followed by contracting revenues, shrinking profit margins & cost pressure on logistics and supply chain. Further, U.S. economy is expected to grow merely by 3% in 2022. Purchasing power in the country is expected to fell nearly by 2.5%.
On the other hand, European countries to see the worst coming in the form of energy crisis especially in upcoming winters!! Right after COVID-19, inflation has started gripping the economies across the globe. Higher than anticipated inflation, especially in western world had raised concerns for national banks and financial institutions to control the economic loss and safeguard the interest of the businesses. Increased interest rates, strong USD inflated oil prices, looming prices for gas and energy resources due to Ukraine-Russia conflict, China economic slowdown (~4% in 2022) disrupting the production and global supply chain and other factors would impact each industry negatively.


In The News

  • November 2021- Vienna Airport launched contactless boarding with the deployment of biometrics solutions provided by NEC Corporation.

  • August 2021- Fingerprint Cards and Seshaasai entered into an agreement for bringing contactless biometric payment cards to the Indian market.





Contactless Biometrics Technology Market
Get more information on this report: Request Sample PDF

Research and Development Expenditure (% of GDP), 2015-2018

Key Questions Answered in the Report

1) What are the major factors driving the growth of the contactless biometrics technology market?

Ans: The major factors driving market growth are growing demand for high level of security in public, private and commercial sectors, and increasing adoption of biometrics in the healthcare industry.

2) What would be the CAGR of contactless biometrics technology market over the forecast period?

Ans: The market is anticipated to attain a CAGR of ~22% over the forecast period, i.e., 2022-2031.

5) Who are the major players dominating the contactless biometrics technology market?

Ans: The major players in the market are NEC Corporation, Gemalto N.V., Aware Inc., Touchless Biometric Systems AG, and others.

6) How are the company profiles selected?

Ans: The company profiles are selected based on the revenues generated from the product segment, geographical presence of the company which determine the revenue generating capacity as well as the new products being launched into the market by the company.

7) What are the segments in the contactless biometrics technology market?

Ans: The market is segmented by component, application, end user, and by region.

8) Which segment captures the largest market size in the component segment in the contactless biometrics technology market?

Ans: The software segment is anticipated to hold largest market size in value and is estimated grow at a notable CAGR over the forecast period and display significant growth opportunities.

8) What are the challenges affecting the market growth?

Ans: High cost of contactless biometrics solutions is estimated to hamper the market growth.

8) Which region will provide more business opportunities for growth of contactless biometrics technology market in future?

Ans: North America will provide more business opportunities for market growth owing to the rising government spending to implement contactless biometric solutions in the region.

Let Us Hear About Your Requirements:

Submit Your Request For Proposal (RFP)

Submit RFP    Buy Now Download Research Report Sample